Letenky do USA



Letenky jsou jedním z nejvýraznějších výdajů při cestě do USA, ale když víte kde a jak hledat, tak se dá ušetřit i pěkných pár tisíc. Naopak při cestování po USA se může jednat o jednu z nejlevnějších variant cestování mezi velkými městy.

Ceny letenek

Zpravidla platí, že čím dříve letenky pořizujete, tím levnější najdete.  V posledních letech se zpáteční lety do NYC pohybují v rozmezí od 10.000 do 12.000 Kč. Vnitrostátní lety po USA se pak dají pořídit již za pár desítek dolarů.

Přesný recept na vychytání té nejlepší ceny nejspíš neexistuje. Ceny jsou velmi proměnlivé a mohou se měnit i v rámci několika hodin, proto je potřeba nabídky pravidelně sledovat.  S trochu trpělivosti se tak dají najít letenky za rozumnou cenu.

Jak hledat?

Čas od času se objeví nějaké akční letenky, ale většinou se během pár minut vykoupí nebo se jednalo pouze o chybu dopravce, který ji co nejdříve opraví. Dále jsou tyto akční letenky ve většině případů fixovány na určitá data.

Nejlepším receptem je tedy být připraven! Rozmyslet si data letu, mít nachystané dostatečné finanční prostředky pro okamžitou koupi a pravidelně sledovat vývoj cen letenek.

Jestliže máte bližší představu o vašich plánech, tak se určitě vyplatí kupovat zpáteční letenku. Pokud byste je ale později potřebovali přebookovat, tak počítejte s tím, že si aerolinky naúčtují příslušný poplatek.

Dále nezapomínejte, že Praha není jediným letištěm v Evropě. Vyplatí se podívat i na odlety z jiných evropských měst (např. Vídeň, Budapešť, Krakov, Varšava, Frankfurt a další). Kolikrát můžete mít blíže právě těmto městům, anebo se cenově vyplatí si popojet.

Pozor na přestupy! Při cestě do USA se většinou přestupům nevyhnete. Zpravidla se lítá přes velká evropská letiště (např. Londýn, Amsterdam, Paříž a další). Mějte na paměti, že přestup něco zabere a mnohdy se musíte přesunout z jednoho terminálu na jiný. Proto si mezi jednotlivými lety nechte minimálně 2 hodiny, abyste přestup stíhali.  Pokud budete mít přestup na letišti v USA, tak je potřeba již při tomto prvním „vstupu“ do Ameriky projít imigrační kontrolou. Dále si budete muset vyzvednout zavazadla, nechat si je opět odbavit a projít znovu bezpečnostní kontrolou. Na takovýto přestup raději počítejte 3-4 hodiny, jelikož fronty na imigrační kontrole mohou být na dlouho.

Kde hledat?

Pokud nejste pravidelným zákazníkem některé z aerolinek, tak se vyplatí pro hledání letenek využít nějaký ze srovnávačů. Studování nabídek jednotlivých aerolinek by vám totiž zabralo věčnost. Srovnávače mají tu výhodu, že vám naleznou lety všech aerolinek na základě vašeho zadání a následně si je můžete jednoduše filtrovat.

Mezi nejužívanější srovnávače patří například:


Nalezené lety si ve srovnávačích můžete většinou lehce uložit a následně se k nim vracet, popřípadě si aktivovat upozornění na případné změny v ceně.

Na co si dát pozor!

Pokud budete s koupí již nalezené letenky dlouho otálet, tak se může stát, že se mezitím daný let nebo jeho část vyprodá a můžete začít hledat nanovo. Jestliže si plánujete stejný let zakoupit např. s kamarádem, tak se přesvědčte, že je dostatek volných míst! Může se pak stát, že bude mít letenku jen jeden z vás.

Cena nemusí být finální! Dlouhé lety většinou zprostředkovávají velké aerolinky, kde máte v ceně letenky již vše zahrnuto (zavazadla, jídlo a další). Je však i mnoho nízkonákladových aerolinek, které létají zejména na vnitrostátních letech po USA. U těchto společností se nenechte zmást nízkou cenou letenek, jelikož tyto společnosti jsou následně schopné vám naúčtovat úplně vše - zpravidla odbavená zavazadla, ale i příruční! Celková cena letenky pak může vyjít dráž než u původně dražší letenky, která však byla nabízená velkou aerolinkou a zahrnovala vše již v ceně.

Dále je potřeba dát si pozor na to, jaké rozměry příručních zavazadel daná aerolinka umožňuje, jelikož se rozměry u jednotlivých dopravců mohou lišit. Před samotným odletem se informujte o možných omezeních, která se týkají toho, co můžete v příručním zavazadle převážen. Na letech z určitých zemí platí například zákaz mít s sebou na palubu jakoukoli elektroniku větší než mobilní telefon (zejména notebooky, tablety či čtečky).

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA