J1 vízum


Bez víza to prostě nepůjde. Není však potřeba se ničeho bát.

K účasti na Work and Travel USA programu si budete muset zažádat o J-1 vízum a vyplnit příslušnou online žádost. S tímto typem víza můžete v USA pracovat maximálně po dobu 4 měsíců, a to v rozmezí od 1.5. do 30.9. Po ukončení pracovního poměru máte ještě nárok na tzv. „grace period“ v rámci níž můžete využít až 30 dní cestování po Spojených státech.

V následujících krocích zjistíte, jak při žádosti o vízum postupovat:

1. Najít sponzora

Abyste toto vízum získali, tak budete potřebovat sponzorské dokumenty od vaší agentury. Jedná se o formulář DS-2019 a bez něho se prostě neobejdete.

CCUSA je jediným přímým sponzorem v ČR a tudíž není potřeba se obávat zdlouhavého vyřizování a odkazování na třetí stranu.

2. Vyplnit žádost

Jakmile obdržíte formulář DS-2019, tak vám již nic nebrání ve vyplnění žádosti DS-160 na webu: https://ceac.state.gov/GENNIV/. Vyplnění této žádosti vám zabere zhruba 1-2 hodiny a je potřeba si k jejímu vyplňování nachystat pas a formulář DS-2019.

Při vyplňování budete mít k dispozici nápovědu, takže by neměl být problém s jejím vyplněním. CCUSA vám navíc poskytne návod, jak krok za krokem postupovat. Žádost si průběžně ukládejte! Po jejím vyplnění nezapomeňte vše překontrolovat, nahrát fotografii a vytisknout si potvrzují stránku s čárovým kódem.

3. Zaplatit poplatek

Pro zaplacení poplatku za vízum ve výši $160 si musíte vytvořit další profil na stránce https://cgifederal.secure.force.com/SiteRegister?country=Czech%20Republic&language=cs. Platbu doporučujeme provést online platební kartou.

Účastníci některých typů programů si dále sami hradí SEVIS poplatek ve výši $35. Ten se hradí na stránce www.fmjfee.com, která vám po uhrazení poplatku vygeneruje formulář I-901 (tento formulář si následně vytiskněte).

4. Zarezervovat si termín pohovoru

Poté co ambasáda obdrží vaši platbu (při platbě kartou online ihned), tak se vám zpřístupní kalendář, kde si zarezervujete konkrétní datum a čas pohovoru. Zde také vyplníte doručovací adresu, kam vám ambasáda zašle pas s vyhotoveným vízem. Potvrzující stránku si opět vytiskněte.

5. Dostavit se na pohovor

V určeném termínu je potřeba dorazit do Prahy na osobní pohovor. Samotný pohovor trvá pár minut a budou vám sejmuty otisky prstů. Při pohovoru se není třeba ničeho bát. Nezapomeňte si s sebou přinést veškeré potřebné dokumenty!

                - cestovní pas
                - formulář DS-2016
                - potvrzující stránku DS-160
                - potvrzující stránku schůzky na ambasádě (zahrnuje také potvrzení o zaplacení)
                - formulář I-901
                - potvrzení o studiu (nejlépe v AJ a aktuální)
                - index nebo potvrzený výpis z elektronického systému
                - pasová fotografie 35x45mm (bílé pozadí, bez brýlí)

6. Vyzvednout si pas

Pas s vyhotoveným vízem vám bude doručen doporučenou zásilkou zpravidla do 5 pracovních dnů na uvedenou adresu. V naléhavých případech je možné si pas výjimečně po domluvě vyzvednout osobně přímo na ambasádě, a to již následující den po pohovoru.

7. Směr USA

Před cestou na letiště se ujistěte, že s sebou máte veškeré doklady a dokumenty. Formulář DS-2019 musíte vždy předkládat společně s vízem ve vašem pase. Bez tohoto formuláře je vízum neplatné!

Celý postup je také popsán přímo na webu ambasády: https://cz.usembassy.gov/cs/viza/nepristehovalecka-viza/

Pro úplnost ještě uvádíme kontakty na ambasádu.

                Telefon: 228 883 000
                Email: support-czechrepublic@ustraveldocs.com

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA